Yleisimmät kysymykset elämänmuutokseen & laihduttamiseen liittyen
Olenkin kirjoittanut jo muutamia postauksia elämänmuutokseeni ja nyt -28 kilon kohdalla ajattelin kerätä muutamia yleisimpiä kysymyksiä ja antaa niille vastauksia. Osa näistä onkin käyty läpi aiemmissa postauksissa, jotka linkkaan tähän perään ja osasta olemme keskustelleet Instagram Livessä Marjaanan kanssa. Seuraava Instagram live aiheeseen liittyen on muuten näillä näkymin tämän toukokuun vikana viikonloppuna!
Neljä tutkimusta, jotka tukivat elämäntapamuutoksen alussa
100 treeniä & 20 kiloa myöhemmin – ajatuksia elämäntapamuutoksesta
Elämäntapamuutos lähtee oman kehon ja sen tarinan hyväksymisestä
Anyway, nyt kuitenkin niiden kysymysten pariin!
Yleisimmät kysymykset elämäntapamuutoksesta
Ihan kaikkia kysymyksiä en ole voinut tähän listata mitä teiltä on tullut, mutta pyrin vastailemaan niihin aina aika ajoin niin täällä kuin Instagram -tililläni, jota voit seurata täältä.
1. Mitä tehdä jos motivaatio ei vaan pysy viikkoa pidempään?
Jos jotain tärkeää olen oppinut tämän melkein vuoden mittaisen matkan aikana niin sen, että motivaatio ei välttämättä viikkoa pidempään kestäkään. How does it work then? Well, let me explain. Motivaatio on monesti todella vahva ja se saa meidät sunnuntai-illan herkuttelun ääressä kokemaan, että pystymme mihin tahansa – heti maanantaina alkaa tiukka trendidieetti jollain netissä mainostetulla tehokkaalla 30 päivän ruokavaliolla. Mahtavaa, se lupaa laihduttaa kuukaudessa kymmenen kiloa ja poistaa turvotuksen.
Ymmärrän hyvin tämän ajatuksen juoksun, koska saatan itsekin siihen ajoittain syyllistyä. Nyt kun painon pudotus on vain kahden kilon päässä pyöreää 30 kilon tippumista, hetkittäin huomaan miettiväni 'tehokuureja', mutta onneksi tulen tarpeeksi nopeasti järkiini.
Tehokuuri voi toimia jos on vaikka viikko tai kaksi aikaa omiin häihin ja mekko puristaa, mutta oikean elämäntapamuutoksen on tärkeä alkaa rauhallisesta elintapojen muutoksesta, jolloin se ei vaadi pitkässä juoksussa välttämättä motivaatiota sanan varsinaisessa merkityksessä periaatteessa ollenkaan.
Jos jotain tärkeää olen oppinut tämän melkein vuoden mittaisen matkan aikana niin sen, että motivaatio ei välttämättä viikkoa pidempään kestäkään.
Veera bianca
2. Miten aloitit liikunnan ja miten olet saanut motivaation pysymään yllä? Miten liikut nyt?
Aloitin myös liikunnan hyvin maltillisesti. Sopivan liikunnan määrä toki on hyvin henkilökohtainen ja itselläni oli niin pajon ylipainoa sekä vanha vamma, jotka hidastivat tahtia huomattavasti. Aloitin salitreenit kahdesti viikossa PT:n kanssa Elixia Kampissa. PT:ni Joni Koivuniemi on koulutukseltaan myös fysioterapeutti, mikä oli tärkeää omalla kohdallani. Ensimmäisen parin kuukauden salitreenit oli enemmänkin kuntouttavaa fysioterapiaa kuin rankkaa hikitreeniä. Näiden lisäksi aloin kävelemään n. 3 kilsan pituisen Töölönlahden ympäri lähes päivittäin ja myöhemmin lisäsin toisen kierroksen mukaan.
Liikunnassakin motivaatio pysyi yllä juuri niin, että en vaatinut itseltäni liikaa. Jos päätät alkaa käymään salilla heti viidesti viikossa ja koet epäonnistuneesi jos kävit vain kolme kertaa, luovutat todennäköisesti nopeammin.
3. Kuinka olla luovuttamatta kun tuntuu, että tuloksia ei tule ja ei jaksa enää?
Itselläni ei ole missään vaiheessa ollut sellainen olo, että haluaisin luovuttaa. Tämä johtunee juuri siitä, että osaan olla itselleni armollinen niin liikkumisen kuin syömisenkin suhteen. Tottakai välillä turhauttaa kun tuntuu, että teen kovasti töitä ja vaaka vaan junnaa jossain kilomäärässä muutamankin viikon ajan.
Jossain vaiheessa vuoden vaihteen paikkeilla koin, että homma ei edisty ja kaipasin vähän breikkiä. Sen sijaan, että koin epäonnistuneeni niin annoin itselleni tietoisesti muutaman viikon aikaa olla miettimättä koko asiaa. Muutaman viikon reissasin, söin hyvin ja treenasin vain vähän. Paino ei päässyt nousemaan, mutta pysyi myös samana yli kuukauden. Tämä ei varmasti toimi kaikilla, mutta mulle ainakin toimii muutaman viikon 'hengähdystauot' näin pitkällä matkalla.
4. Minkälaisella dieetillä olet? Oletko kokeillut pätkäpaastoa?
En ole minkäänlaisella dieetillä, enkä ole koko matkan aikana ollutkaan. Alussa minulla oli Pippa Laukan suunnittelemat ruokaohjeet, mutta nekin oli hyvin joustavat ja enemmän suuntaa-antavat. Syön suunnilleen lautasmallin mukaisia aterioita yleensä neljästi päivässä n. kolmen tunnin välein. En kiellä itseltäni mitään ruoka-ainetta, mutta omien geenieni vuoksi ajoittain saatan vähentää illalliselta hiilihydraatteja – en kuitenkaan missään nimessä noudata mitään ketoilua tai muuta vastaavaa.
En ole kokeillut pätkäpaastoa ja ainakin omalla kohdalla kaikki mahdolliset trendidieetit vievät vaan syvemmälle syömisongelmiin ja lopulta ahmimishäiriöiseen käyttäytymiseen, joten tuskin kokeilenkaan. Saan Instagramissa paljon ehdotuksia, että kannattaisi kokeilla sitä ja tätä ruokavaliota niin saisin tuloksia vielä nopeammin – but to me, this ain't a damn race.
5. Mikä on laihduttamisessa onnistumisen salaisuus?
Ehkäpä juuri se, että siihen ei lopulta ole mitään salaisuutta. Lopulta lähes aina on kyse siitä, että vihdoin päästää irti ihmekuureista ja vaan syö vähän vähemmän kuin kuluttaa. On tärkeä antaa itselleen aikaa ja olla armollinen. Uskon myös, että oikeanlainen muutos lähtee rakkaudesta itseään kohtaan eikä sunnuntai-illan mässäilymaratonin jälkeisestä itseinhon luomasta hetkellisestä motivaatiopiikistä.
Uskon myös, että oikeanlainen muutos lähtee rakkaudesta itseään kohtaan eikä sunnuntai-illan mässäilymaratonin jälkeisestä itseinhon luomasta hetkellisestä motivaatiopiikistä.
Veera Bianca
6. Pidätkö herkuttelupäiviä?
En oikeastaan, tai no en pidä niitä suunnitellusti! Eilen juuri söin ison annoksen sushia, muutaman karkin ja kesän ensimmäisen jäätelötuutin. Nyt lähes vuoden jälkeen minun tekee herkkuja mieli vain harvoin ja siksi en koe tarvitsevani erillisiä herkkupäiviä, vaan syön niitä hyvällä omalla tunnolla ehkä kerran kuussa kun sellainen himo iskee päälle. Toki herkutella voi kohtuudella vaikka päivittäin.
Herkuttelupäivä ei ole kuitenkaan välttämättä huono idea ja se voi etenkin alussa jopa joillekin toimia. Joskus olen pitänyt herkkupäivän esimerkiksi kerran viikossa tai aina jonkun uuden tavoitteen kohdalla. Pidemmän päälle tämä ei kuitenkaan itselläni toiminut, mutta uskon että ehdottomasti voi joitain auttaa alussa! :)
7. Miten suunnittelet viikon ruoat? Valmistatko ne etukäteen?
Jos ihan rehellisiä ollaan, niin en ihan hirveästi suunnittele etukäteen. Olen tehnyt terveellisestä syömisestä itselleni melko helppoa, koska vain niin se toimii minulle. Jos stressaisin rahkapurkkien raahamisesta pitkin päivää, niin olisin varmastikin jossain määrin jo epäonnistunut.
Käyn kaupassa kerran tai kahdesti viikossa normaalisti ja ruokavalioon kuuluu muutamia muuttumattomia osia, kuten raejuusto, pakastemarjat, nalle-puuro, riisikakut ja valtavat määrät eri kasviksia. Näiden lisäksi ostan jotain proteiinia ja jotain hiilaria sekä esimerkiksi fetajuustoa. Ruoan laittaminen on parhaimmillaan aivan todella helppoa ja silti herkullista!
Yksin asuessa yhdestä kokkauksesta toki jää muutamaksi päiväksi yleensä ruokaa!
8. Kuinka monta askelta pyrit kävelemään päivässä?
Monesti suositellaan kävelemään päivässä 10 000 askelta ja se on varmasti oikein hyvä terveyttä edistävä tavoite, mutta itselleni tulisi ainakin ajoittain stressiä jos siihen pitäisi joka päivä päästä. Puhelimeni mukaan kävelen keskimäärin n. 7 400 askelta päivässä ja itselleni se riittää ihan hyvin.
9. Onko elämäntapamuutos vaikuttanut deittailuun?
Sinällään ei, koska vihaan deittailua ja välttelen sitä kuin ruttoa, haha. Olen aina ollut sellaisessa asemassa niin isompana kuin tässäkin koossa, että miehet joko eivät ole kiinnostuneita tai sitten näyttäydyn vain fetissinä tai jonkinlaisena seksuaalisena objektina – tämän vuoksi en juuri jaksa edes yrittää deittailla. Where have all the gentlemen gone? Vasta muutama päivä sitten päätin antaa Tinderille uuden mahdollisuuden vain todetakseni, että no thank you.
10. Miten löydät mielenrauhan sen kanssa, että et tule koskaan olemaan xs -kokoa?
Halusin ottaa tämän kysymyksen mukaan, koska se oli jotenkin jopa vähän surullinen. On harmi, jos mielenrauhan löytäminen olisi hankalaa ilman sitä xs -kokoa. Jokainen meistä on jo rakenteeltaan niin erilainen, että siinä missä toinen on hyvä ja hyvinvoiva siinä koossa, saatan minä olla parhaimmillani xl -koossa. En oikeastaan osaa sanoa mistä olen löytänyt mielenrauhan, ehkä siitä että tavoitteen saavuttaminen ei tunnu epärealistiselta kun en tavoittele noin pientä kokoa.
Toinen tähän liittyvä asia on se mille altistamme itsemme somessa. Moni sanoo esimerkiksi Instagramin luovan ulkonäköpaineita, mutta itse olen ainakin tietoisesti alkanut seuraamaan naisia joiden kehonrakenne muistuttaa enemmän omaani.
11. Mistä ostat urheiluvaatteet?
Suosikkiurheiluvaatteet olen löytänyt Nikelta & ICANIWILL -merkiltä. Niken tuotteita tilaan useimmiten Zalandolta ja osa valikoimaa on jopa 3XL kokoon saakka. Tällä hetkellä oma Niken koko taitaa olla XL. ICANIWILL on yhteistyökumppanini ja itseasiassa juuri tämän viikon (20.-24.5.2020) voit käyttää alennuskoodiania VEERAB25 ICANIWILL -sivustolla ja saat kaikista ostoksista -25% alennusta. ICANIWILL -housuissa käytän XL ja XXL -kokoja mallista riippuen. Paidat valikoimassa ovat mielestäni melko pieniä ainakin omalle povilleni, haha.
12. Miten saat pakotettua itsesi urheilemaan?
En halua pakottaa itseäni urheilemaan, joten en vaadi itseltäni liikaa silläkään saralla. Tottakai silti joskus on tehnyt mieli jäädä mielummin sohvalle kuin lähteä salille, mutta tällöin on auttanut se että salilla on PT tai joku ystävä odottamassa. Nykyään kotonani on kuntosali, joten sinne on helppo lähteä kun tarvitsee kävellä vain kaksi kerrosta alemmas. Treenaan myös tällä hetkellä kotona ja senkin aloittaminen on helppoa jos vaadin itseltäni ensin vain 10 minuuttia, koska monesti sitä haluaa jatkaa ainakin toiset 10 minuuttia perään. Urheilun ei tarvitse aina tarkoittaa yli tunnin kovaa rääkkiä – kyllä mäkin alkaisin välttelemään jos vaatisin itseltäni liikaa.
13. Miten sait herkkuhimon hallintaan?
Tätä mietin välillä itsekin, koska olen kärsinyt melko rajuistakin ahmimishäiriön oireista. Uskon, että tähän on auttanut aika ja se, että on panostanut jatkuvasti riittävään tasapainoiseen terveellisen ruokaan. Kuulostaa ehkä vähän tylsältä, mutta se on kyllä todella tepsinyt. Hyvin harvoin himoitsen herkkuja, mutta en myöskään kiellä niitä. Helposti me ihmiset haluamme aina kaikkea kiellettyä, joten yksi iso tekijä on varmasti se, että sallin itselleni herkkuja kun niitä todella himoitsen.
Tänään söin aamukahvin kanssa muutaman palan tummaa suklaata ja nautin siitä – en olisi koskaan uskonut olevani se ihminen, joka sanoo näin eikä valehtele, haha.
14. Vältätkö tiettyjä ruoka-aineita? Vältätkö hiilihydraatteja?
Olen nykyään aivan kaikkiruokainen ja tietoinen rajoittaminen tuo itselleni heti vaan lisää ruokahimoja. Olen kyllä vähentänyt leivän ja pastan syömistä hyvinkin paljon, mutta en silti kiellä niitä itseltäni. Oma kehoni geeniensä puolesta hyödyntää hieman keskivertoa heikommin hiilihydraatteja ja ihan vain kehoa kuuntelemalla saatan välillä jättää hiilarit pois illalliselta. Hiilihydraatti ei kuitenkaan lihota ja se on tärkeä energianlähde, joten en missään nimessä kannata niiden pois jättämistä ruokavaliosta!
15. Kuinka monta kaloria syöt päivässä?
Isokokoisena ja myös melko isolla lihasmassallani saan syödä melko paljon kaloreita päivässä. En laske kaloreita tarkasti, mutta yritän aika ajoin suunnilleen arvioida miten paljon niitä olisi hyvä saada ja miten paljon niitä tulee todellisuudessa syötyä. Kalorimäärien arviointi ja niiden tarpeen arviointi ei ole helppoa ja se on myös aina todella yksilöllistä.
Laskureiden mukaan ylläpitääkseni tämänhetkistä painoa tulisi minun syödä 2800-3100 kaloria ja laihtuakseni puoli kiloa viikossa noin 2200-2400 kaloria. Uskon, että syön tällä hetkellä lähemmäs 1900 kaloria päivässä ja paino tippuu usein viikossa 0,2-0,7 kiloa.
Liikaa ei mielestäni kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kannata alkaa näitä laskemaan, sillä siinä saa vaan pään sekaisin! :)