Ulkomailla opiskelu muutti elämäni – 10 syytä miksi kannatti lähteä
*Kaupallinen yhteistyö: EF Education
Muistan sen päivän edelleen kuin eilisen. Äitini oli juuri muuttanut Italiaan ja minä odotin kuumeisesti lähtöä opiskelemaan ulkomaille Australiaan.Vain hetki ennen lähtöä olin valmis perumaan vaihtarivuoteni viime hetken paniikissa, mutta onneksi tätini piti minulle puhelimessa pienen puheen siitä miten hän jo valmiiksi tiesi että edessä olisi elämäni tärkein seikkailu.Sanoin pelolleni kiitos ja näkemiin, pakkasin matkalaukkuni ja lähdin kohti jotain aivan tuntematonta. Kohti pientä hevostilaa maailman toisella puolella, jossa minulla on edelleen oma huone. Koti edelleen niin rakas että en voi näemmä kirjoittaa näitä lauseita itkemättä – mikä on hieman kiusallista istuessani Helsinki-Vantaan Finnair Loungessa muiden matkustajien ympäröimänä.Lukion jälkeen opinnot jatkuivat muutamaa vuotta myöhemmin ammattikorkeakouluun, josta lähdin uudestaan opiskelemaan ulkomaille lukukaudeksi Hongkongiin – kaupunkiin edelleen niin rakkaaseen että en voi olla tuijottamatta vieressä olevaa lähtötaulua ja tuota 23.45 lähtevää Hongkongin lentoa...Lue lisää vaihto-opiskelusta täältä.
Vaihto-opiskelemassa Hongkongissa 2013
Mitä ulkomailla opiskelu minulle sitten opetti?
1. Englanti on minulle äidinkieltä vahvempi
En ollut koskaan koulussa kympin oppilas ja erityisesti kielten oppiminen oli minulle hankalaa. Muistan ensimmäiset viikot Australiassa kun isäntäperheeni aksentti teki ymmärtämisestä vielä entistä vaikeampaa ja englannin puhuminen ujostutti. Nykyään koen englannin kielitaitoni äidinkieltäni vahvemmaksi niin puhuessa kuin kirjoittaessa. Teen ison osan työstäni englanniksi – olen saanut jopa kirjoittaa artikkeleita kansainvälisiin matkailujulkaisuihin englanniksi ja se tuntuu huomattavasti kotimaista luonnollisemmalta.
Sujuva englanti on ollut hyödyksi työelämässä. Lentokentällä asiakaspalvelu sujui sulavasti, työharjoittelussa ulkomaalaisen yhteistyökumppaneiden kanssa neuvottelut eivät tuottaneet kielen vuoksi haasteita.Hongkongissa asuessani yritin oppia niin mandariini- kuin kantoonikiinaakin, mutta se osoittautui hieman lontoolaista haasteellisemmaksi. Toki edelleen osaan tilata ravintolassa ruokaa tai taksin kotiin kantooniksi tilanteen niin vaatiessa.
2. Toisen kulttuurin tunteminen on eduksi työelämässä
Kielitaidon lisäksi vieraan kulttuurin tuntemus osoittautui myöhemmin olennaiseksi avaimeksi työelämässä. Valitsin vaihto-opiskelukohteeksi tarkoituksella ammattikorkeakoulussa Aasian, koska tiesin Suomessa lentomatkailussa olevan vahva painostus nimenomaan Aasian markkinaan ja tiesin jo etukäteen tämän olevan myöhemmin edukseni.
Sainkin opiskeluaikana haluamani työharjoittelupaikan Finnairilta ja työpaikan lentokentältä asiakaspalvelusta. Pienestäkin mandariinikiinan kielitaidosta oli suuri hyöty kielimuurien murtamisessa.
3. Ujosta tytöstä kuoriutui rohkea ja itsenäinen nainen
Monella ystävälläni on vaikeuksia uskoa, että olen ollut aivan käsittämättömän ujo lapsi. Vielä vaihto-oppilasvuoden alussa Australiassa sulkeuduin toisinaan ujoon kuoreeni ja uusieen ystävyysuhteiden solmiminen oli aluksi hankalaa. Kun tarpeeksi kauan viettää aikaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle, se hajoaa ja meistä kaikista kuoriutuu uusi parempi versio itsestämme.
Vaihto-opiskelukavereita Hongkongissa 2013
4. Elinikäiset ystävyyssuhteet maailmalla ovat kultaakin arvokkaampia
Sanonnan "there is an unspoken bond you create with the friends you travel with" ymmärtää kunnolla vasta asuttua ulkomailla. Kun muuttaa yksin uuteen maahan, ei voi enää turvautua tutun kaveriporukan seuraan vaan on heittäydyttävä uusien ihmisten sekaan. Ujona suomalaisena tämä oli aluksi hankalaa, mutta kiitos ulkomailla opiskeltujen vuosien tutustun ihmisiin nykyään todella helposti.Ja mikä parasta, kun on opiskellut ulkomailla löytyy ystäviä lähes kaikista maailman maista.
Vaihtarikavereiden kanssa Hongkongin Disneylandissa 2013
5. Elämänkokemus opettaa
Ulkomailla opiskelu itsessään on ollut elämän paras koulu. Koen olevani huomattavasti keskivertoa avarakatseisempi oikeastaan ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Olen tavannut ihmisiä niin erilaisista lähtökohdista, sopeutunut mitä erikoisimpiin tilanteisiin ja kasvanut vauhdilla paremmaksi versioksi itsestäni.Moni ystäväni mainitseekin tietynlaisesta elämänviisaudestani ikääni nähden ja välillä koenkin olevani elämänkokemukseltani jo kuusikymppinen – haha.
6. Ulkomailla opiskelu kasvattaa stressin sietokykyä
Stressin sietokyky ja uusiin tilanteisiin heittäytyminen on ollut suuri etu kaikissa edellisissä työpaikoissani. En hätäänny pienistä asioista ja tiedän että jokainen tilanne on jotenkin ratkaistavissa.
7. Opit elämään hetkessä
Hetkessä eläminen on tänä sosiaalisen median kultakautena yksi tärkeimpiä taitoja. Ulkomailla asuminen on opettanut nauttimaan juuri siitä mitä on milläkin hetkellä ympärillä. Vaihto-opiskelija usein kaikkien kulttuurishokkien jälkeen sopeutuu uuteen kotimaahan niin hyvin että lähdön läheneminen alkaa ahdistaa – tässä vaiheessa on pakko ottaa jokaisesta hetkestä kaikki ilo irti täydellä sydämellä.Vaikka nykyään työni puolesta roikunkin Instagramissa puolet päivästä, en anna arvokkaiden kokemusten koskaan mennä ohi. Jos vietän aikaa ihmisten kanssa, olen kokonaan läsnä.
Lomalla Isäntäperheeni hevostilalla Goulburnissa 2017 (2006 vaihtarivuoden kuvat ovat hukkuneet buu)
8. Sydän täyttyy niin rakkaista muistoista, että se aina välillä halkeaa
Lähtiessäni Australiasta ensimmäisen kerran takaisin Suomeen muistan miettineeni että en voi enää milloinkaan palata tänne. Sydämeni murtui tuhansiin pieniin palasiin, sillä uusi kotini maailman toisella puolella oli sanoinkuvaamattoman rakas. Myöhemmin olen palannut kotiin Australiaan ja myös Hongkongiin useamman kerran.Vaikka ulkomailla opiskelun varjopuoli on sitä seuraava ikuinen ikävä johonkin tai jotakin, on hyvä muistaa sanonta"don't smile because it's over, smile because it happened". Miten suuri rikkaus on että voimme kokea näin suuria seikkailuja pienen elämän aikana.
9. Kun mikään ei ole tuttua, opit olemaan oma itsesi
Moni ulkomaille muuttanut toitottaa itsensä löytämisestä ja se onkin mahdollisesti klisee ihan syystä. Kun meidät viedään pois sieltä monesti mainitulta mukavuusalueelta uuteen ympäristöön missä kukaan tai mikään ei ole tuttua, olemme helposti se kaikkein aidoin rohkea versio itsestämme.Ulkomailla opiskelu kaikkine haasteineen ja riemuineen on kuin pikakurssi parempaan minään. Olen niin tavattoman kiitollinen että olen saanut elämässä kaksi tilaisuutta opiskella maailman toisella puolen – ne kokemukset teki minusta minut enemmän kuin mikään muu kokemus elämän varrella. Mielestäni jokaisen tulisi jossain vaiheessa elämää lähteä opiskelemaan ulkomaille.Lue vaihto-opiskelukokemuksestani Australiassa täältä. Lue vaihto-opiskelukokemuksistani Hongkongissa täältä. Lue myös Kohteen Maailma -blogista ajatuksia ulkomailla opiskelusta täältä.Kiinnostaako ulkomailla opiskelu? Tutustu EF:n tarjontaan täältä.