Pyhiinvaeltamassa Japanissa: Kumano Kodo

*Matka Japaniin toteutettiin yhteistyössä Finnairin kanssa

P9280225

Edessäni avautuu loputon metsä jylhine puineen. Asettaudun makaamaan maahan sammaleen keskelle ja katson ylöspäin. Puiden korkeus huimaa ja niiden välistä hiipivät auringonsäteet sokaisevat katseeni hetkellisesti. Tunnen oloni hyvin pieneksi näin suuren ja henkeäsalpaavan luonnon keskellä. Japanilaiset harjoittavat 'metsähengittelyä' sen terveysvaikutteiden vuoksi, tälle on jopa oma sana – shinrin-yoku. Hengitän hetken syvään ja valmistaudun jättämään kaiken menneen taakseni. Tämän päivän muistaisin aina. Torstain 28.9.2017, päivän jona pyhiinvaelsin Japanissa.

Kumano Kodo on Unescon maailmanperintökohde, joka koostuu useista vaelluspoluista joiden varrelta löytyy temppeleitä ja jumalien patsaita. Entisaikojen hallitsijat ja uskonnollisesti merkittävät henkilöt ovat kävelleet Kumano Kodon halki jo tuhansia vuosia sitten. Vielä tänäkin päivänä Kumano Kodon pyhiinvaelluksen tarkoituksena on tuoda vaeltajalle mielenrauhaa, henkistä puhdistautumista ja pelastusta.

P9280267

P9280207

P9280204

Pyhiinvaellusreitti alkaa noin tunnin junamatkan päästä Osakasta, johon lensimme Finnairin siivin suoraan Helsingistä yhdeksässä tunnissa. Luotijuna kuljetti meidät Osakasta Kii-Tanabeen asemalle, josta pääsee paikallisbussilla valleusreitille.

Kumano Kodo tarjoaa pyhiinvaellusvaihtoehtoja jokaiselle matkailijalle. Meidän pyhiinvalleus oli 7 kilometriä metsissä ja vuoristossa ja sen kesto oli hieman yli kolme tuntia. Kumano Kodo tarjoaa pyhiinvaellusreittejä myös useammiksi päiviksi. Meidän määränpäänämme oli Kumano Hongu Taishan pyhättö. Muita mahdollisia määränpäitä on esimerkiksi Kumano Hayatama Taisha, Kumano Nachi Taisha tai Nachin vesiputous.

P9280223

P9280221

P9280227

P9280214

Omaa pyhiinvaellustani en suorittanut uskonnollisista syistä, sillä en kuulu mihinkään uskontoon – tosin buddhalaisuuden periaatteet ovat varmasti lähinnä omiani ja myös matkan varrella pysähdyin aika ajoin rukoilemaan eri buddhalaisten jumalien patsailla. Osaksi halusin pyhiinvaelluselämyksestä kaiken irti ja osa minusta on sen verran taikauskoinen, että en jättäisi vastaavanlaisia mahdollisuuksia välistä. Matkan varrella tuli vastaan buddhalainen jumalapatsas, joka parantaa hammassäryn. Olinhan itse kärsinyt hammaskivusta kohta jo kaksi viikkoa – so it was worth a try. Hammaskipu itseasiassa syystä tai toisesta pysyi tiessään seuraavan vuorokauden kokonaan, mutta palasi taas päivän kuluttua. Tiedä sitten oliko tämä vain hassua sattumaa.

Kumano Kodon pyhiinvaellus merkitsi itselleni kuitenkin erityisen paljon. Onhan pyhiinvaelluksen tehtävänä tuoda mielenrauhaa ja puhdistautua menneistä. Kuten olen aiemmin jo täällä maininnut, 2017 kesä ei ole ollut elämäni kesä. Olen kävellyt läpi henkisen helvetin ja menettänyt matkan varrella paljon. Jos ollaan ihan rehellisiä, vietin loppukesän ja alkusyksyn tukahduttaen kaikki tunteeni loputtomiin elämyksiin ja viiniin täyteisiin pitkiin iltoihin vältellen todellisuutta. Toki matkustaminen on myös työtäni, mutta sitä paremmin se toimi tekosyynä. Enpä siis keksinyt parempaa tapaa päättää tätä kahden kuukauden 'pakomatkaa' kuin pyhiinvaeltamalla halki japanilaisen vuoren.

P9280217

P9280263

P9280258

P9280261

P9280254

Puolessa välissä vaellusta pysähdyimme lounaalle pienen mökin viereen, josta sai kahvia, teetä ja mehua. Olimme saaneet hotellista bambuun käärötyt lounaslaatikot mukaan, jotka nautimme metsän reunalla. Japanissa lounasboksit on hieman kotimaisia herkullisempia, perinteisen kuivan sämpylän ja pillimehun sijaan oli meillä mukana aamulla valmistettua yrttiteetä, lohta, kasviksia, erilaisia riisistä valmistettuja onigireja, lotusta ja sieniä.

Lounas oli oikeastaan ainut hetki päivän aikana jolloin törmäsimme myös muihin pyhiinvaeltajiin, muutoin meistä jokainen sai kävellä reitin hyvin omassa rauhassaan. Mukanamme oli paikallinen opas, joka opasti meitä esimerkiksi kertomalla eri jumalien patsaista matkan varrella.

P9280253

P9280249

Kumano Kodon yhteydessä sijaitsee Tanabe City, jossa suurin osa pyhiinvaeltajista majoittuu (me jatkoimme matkaa takaisin kohti Osakaa). Tanabesta löytyy hyviä ravintoloita ja majoituskeskuksia. Täällä majoittuessa tonnikalasashimia on btw pakko maistaa! No tuna will ever taste the same afterwards, my oh my! 

Tanabessa harva puhuu kunnolla englantia, joten kannattaa hoitaa matkajärjestelyt etukäteen Wakayama Tourismin sivuilta.

P9280269

P9280271

Finnair lentää tällä hetkellä 19 kohteeseen Aasiassa. Japaniin Finnair lentää päivittäin Tokioon, Osakaan ja Nagoyaan sekä kesäkaudella Fukuokaan. Me lensimme Osakaan, jossa vietimme yhden kokonaisen päivän. Blogipostaus Osakasta tulossa lähiaikoina!

Edellinen
Edellinen

9 x unohtumatonta hetkeä Kreikan Kassandrassa

Seuraava
Seuraava

Finding peace of mind on a pilgrimage in Japan