Oman – matkaopas ja parhaat vinkit

*Matka Omaniin toteutettu kaupallisena yhteistyönä Experience Oman kanssa

Oman tuntuu sellaiselta salaisuudelta, jonka me kaikki siellä matkailleet jaamme. Maailman mahdollisesti kauneimmasta matkailumaasta, joka sai minut kysymään paikallisilta miten he voi matkaillessa kotimaansa ulkopuolella mykistyä minkään maiseman edessä. Oman hurmaa jylhällä vuoristolla, turkoosilla merellä, silmänkantamattomiin jatkuvalla aavikolla sekä arabialaisella kulttuurillaan. Pääkapunki Muscat ei prameile pilvenpiirtäjillä vaan Omanissa on tehty tietoinen päätös kieltää korkeat rakennukset, jotta maassa vain luonnolla on lupa prameilla.

Heti Omanin muistoihin palatessani maistan lämpimän mausteisen karak -teen kielellä ja haaveilen, että pääsisin tänne vielä monen monet kerrat uudelleen.

Omanissa yllätti lisäksi turvallisuus ja ihmisten ystävällisyys. Kohde on siis erinomainen myös yksin matkustavalle naiselle, vaikka tällä kertaa oma matkakokemus oli lehdistömatkan muodossa kuuden hengen porukassa. Juteltuani kuitenkin useiden matkailijoiden kanssa, kokemus turvallisuudesta nousi aina esille.

Maa jakaa rajan Jemenin, Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian kanssa, mutta se tunnetaan Lähi-Idän Sveitsinä, sillä maa on poliittisesti hyvin vakaa. Oman on sulttaanikunta jossa paikalliset tuntuvat arvostavan niin nykyistä kuin erityisesti edellistä muutama vuosi sitten menehtynyttä sulttaania, joka on tehnyt Omanista sen mitä se on tänä päivänä. Omanissa ei vielä ennen 1970 -lukua ollut teitä, terveydenhuoltoa tai kouluja. Nykyään tiet olivat jopa vuoristossa hyväkuntoisia, koulutus on korkeasti arvostettua ja paikallisille ilmaista kuten terveydenhuoltokin.

Meidän viikon mittainen matka oli kiertomatka pääkaupungista Muscatista käsin maan pohjoispuolella. Vietimme ensimmäisen yön lentokentän lähellä Muscatissa saapuessamme maahan keskiyön jälkeen. Täältä jatkoimme matkaa kahdeksi yöksi vuoristoon, sieltä aavikolle, Nizwan historialliseen kaupunkiin ja lopuksi takaisin Muscatiin, josta teimme myös veneretken merelle. Suosittelen Omanin matkaa juurikin tällaisena kiertomatkana jossa majoitut kaupungin lisäksi myös vuoristossa ja aavikolla. Toinen hyvin kiinnostava kohde Omanissa olisi etelässä sijaitseva Salalah rannikkoineen, mutta se vaatisi lennon maan toiselle puolelle, joten se jää odottamaan seuraavaa Omanin reissua.

Suoria lentoja ei Suomesta ole Omaniin. Lensin Helsingistä Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta Muscatiin ja yhteys oli erittäin hyvä. Lento Helsingistä Istanbuliin on hieman yli 3 tuntia ja Istanbulista Muscatiin 4-5 tuntia. Menomatkalla pääsi kävelemeen suoraan portilta toiselle Istanbulissa (portti sattui olemaan vastaapäätä) ja paluumatkalla oli mentävä vaihtomatkustajana turvatarkastuksen läpi mihin kului selvästi enemmän aikaa jonojen vuoksi. Helsingistä Muscatiin voi lentää myös Finnairin ja Qatar Airwaysin yhdistelmällä Dohan kautta.

Oman opas
Oman matkavinkit

Paikallisen oppaan tai vuokra-auton kanssa kiertomatkalle Omaniin

Me matkustimme viikon ajan Omanissa paikallisoppaan kanssa Mountain Towers Tourism kautta. Oppaamme Nasser oli aivan loistava ja voin täydestä sydämestä suositella tutustumaan maahan Mountain Towers Tourismin kanssa. Nasser puhui erinomaista englantia, oli rauhallinen, hyvä auttamaan matkakuvien kanssa ja kertoi meille avoimesti hyvinkin paljon maasta ja sen kulttuurista ja antoi meidän kysyä rohkeasti kaikkea mikä mieltä askarrutti Omanissa matkustamiseen tai siellä asumiseen liittyen. Nasserin kautta onnistuu niin kahdeksan päivän kiertomatkat ryhmille kuin yksityishenkilöillekin tai lyhyemmät räätälöidyt reissut. Hän kehotti laittamaan suoraan yksityisviestiä Instagramissa jos olet mahdollisesti kiinnostunut paikallisoppaasta Omanin reissulle. Sano ehdottomasti minulta, Veeralta Suomesta, terveisiä. Firman käyttämät nelivetoautot oli uusia ja mukavia, joten siitä myös lisäpisteet. Kuskeilla oli myös kokemusta ja osaamista vuoristossa ja aavikolla ajamisesta, joten olo oli koko aika turvallinen myös liikenteessä.

Toiset valitsee vuokrata Omanissa auton ja vaikka itse en ole maassa ollut ratin takana, ei Omanin liikenne mielestäni vaikuttanut kovin kaoottiselta ollenkaan. Tiet yllätti positiivisesti hyvällä kunnollaan ja kukaan ei juuri tööttäile liikenteessä. Käsitys turvaväleistä on kuitenkin lähes olematon ja aiheutti välillä ylimääräisiä sydämen tykytyksiä. Matkablogikollegani Elina Vaihda Vapaalle -blogista on vuokrannut puolisonsa kanssa auton Omanin kiertomatkalla ja tallentanut Instagram -tilille kohokohdan Oman roadtrip mikäli haluat lukea kokemuksia auton vuokraamisesta ja autolla ajamisesta Omanissa.

Oman paikallisopas
Oman kamelit

Koe ainakin nämä Omanissa

Omanista ihmeellisen tekee juuri se miten siellä on niin useista elementeistä niitä maailman kauneimpia maisemia – vuoristoa, merta, aavikkoa ja kulttuuria. Mitään näistä ei pidä matkan aikana missata vaan jakaa oma reissu tasaisesti niiden välillä riippuen toki omista kiinnostuksen kohteista. Me ehdittiin tällä matkalla viettää vain yksi yö aavikolla, mutta suosittelen ehdottomasti varaamaan siihen kaksi yötä – etenkin kun ilta pimenee jo varhain varsinkin aavikolla mistä katuvalot ovat kaukana.

Viikossa ehtii nähdä jo aika paljon, mutta oppaan mukaan suosituin kiertomatkan pituus on 8 päivää. Tuo yksi lisäyö olisi ehdottomasti meillä varattu sinne aavikolle.

Omanin pääkaupunki Muscat
Nizwa fort oman
Oman koran

Omanin pääkaupunki Muscat

Omanin pääkaupungissa Muscatissa asuu suunnilleen saman verran ihmisiä mitä Helsingissä ja mataline rakennuksineen se tuntuu kuin matkaisi ajassa taakse päin hyvällä tavalla. Kaupungin kaduilla tuntuu kuin kävelisi tuhannen ja yhden yön tarinoiden keskellä. Juuri täällä tuntuu sellaiselta aidolta Arabialta mistä olemme vain saduissa lukeneet. Vaikka pääkaupunki on kaunis, ei siellä välttämättä kannatta viettää yötä tai kahta pidempään vaan siirtyä sieltä tien päälle kohti seikkailua.

Muscatin upein nähtävyys on todennäköisesti Sultan Qaboos Grand Mosque. Täällä pukeutumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota ja pukeutua peittävästi myös huiviin pitkien housujen ja hihojen lisäksi. Sisäänkäynniltä voi myös vuokrata abayan.

Muscatissa vuorten välitön läheisyys meren rannalla teki kaupungista sanoinkuvaamattoman kauniin.

Toinen arkkitehtuurinen nähtävyys on valkoinen kaunis oopperatalo, johon kannattaa tutustua lyhyellä opastetulla kierroksella myös sisäpuolelta.

Illalla kannattaa kaupungissa suunnata Mutrahin basaarin kapeille kujille ostoksille ja samalla myös vaan kävellä rantabulevardia maisemia ihastellen. Itse pidin enemmän Nizwan basaareista, koska Mutrah Souq oli ainut paikka missä myyjät huuteli perään ja veti hihasta katsomaan juuri heidän silkkihuivejaan. Lähelle saapuu suuret risteilijät, joten tässä souqissa ollaan hyvin tottuneita myymään juuri turisteille.

Muscat

Sultan Qaboos Grand Mosque

Sultan Qaboos Mosque
Sultan Qaboosin moskeija

Oopperatalo

Sulttaanin Al Alam -palatsi

Muscatista merelle delfiinejä katsomaan

Unohtumattomin kokemus Muscatista on retki merelle pienellä veneellä delfiinejä katsomaan ja hyvällä tuurilla kilpikonnien kanssa snorklaamaan. Me varasimme vajaan puolen päivän veneretken Star Of The Sea Oman kautta ja ensin suuntasimme vähän kauemmas avomerelle katsomaan jos meitä onnistaisi nähdä delfiinejä. Päivän aikana me taisimme olla ainut ryhmä, jotka näkivat delfiinejä veneretkellä – yleisesti delfiinejä näkee Omanissa aika helposti (vaikka retkien järjestäjät ei voi sitä tietenkään taata) mutta meidän kohdalle sattui yllättäen epävakaampi sää juuri venematkan ajaksi. Kapteenin taidotkin pääsi kunnolla koetukselle aaltojen riepotellessa pientä venettä hurjasti matkan aikana. Lopulta kuitenkin delfiinejä loikki joka puolella ympäri venettä vaikka niitä oli lähes mahdoton tallentaa kameralle niiden loikkien niin nopeasti ja yllättäen aina eri puolilla venettä.

Loppumatkasta merellä pysähdyimme vielä snorklaamaan pienelle lahdelle muutaman muun turistiryhmän kanssa ja saimme ihastella veden pinnan alla upeista värikkäistä kaloista ja lopulta myös vastaan ui kolme kolme valtavaa kilpikonnaa. Saman retken voi varata tästä. Se mikä retkessä jäi harmittamaan oli, että turisteja ei juuri opastettu toimimaan vastuullisesti korallien luona, eli muistathan että koralleihin ei tule koskea ja myös kilpikonnat tulee jättää rauhaan eikä niitä pidä koskea jos ne ui vastaan!

Oman delfiinit
Muscatista meriretkelle
Star of the Sea Oman

Majoitusvinkki Muscatiin: Mandarin Oriental

Majoituimme Muscatissa vielä melko uudessa viiden tähden luksushotellissa Mandarin Orientalissa. Mandarin Oriental on jo vuosia kuulunut niihin hotelliketjuihin, joista tiedän että voin odottaa aina ihan huippulaadukasta palvelua ja majoituskokemusta ja kokemus oli juuri sellainen. Hotelli on upea ulkoa ja sisältä ja sisään astuessa ystävällinen henkilökunta odotti tervetuloteen kanssa. Laukut sujahti kuin huomaamatta omaan todella isokokoiseen huoneeseen, jonka parvekkeelta avautui näkymä kaupunkiin ja osasta merelle. Kylpyhuoneessa oli tyylikäs kylpyamme ja aamiainen oli erinomainen.

Nautimme illallista hotellin italilalaisessa ravintolassa ja ensin ajattelin, että onpa tylsää illallistaa kansainvälisen hotellin eurooppalaisessa ravintolassa kun kerran Lähi-Idässä ollaan, mutta ruoka oli niin herkullista että illallistettiin siellä vielä viimeisenä iltana uudelleen ennen kuin lento lähti keskiyön jälkeen kotiin päin. Toki Mandarin Oriental ei ole edullisemmasta päästä majoitusvaihtoehto, mutta muita majoituskokemuksia itsellä ei Omanin pääkaupungista ole. Jos budjetti antaa myöden, en voisi suositella Mandarin Orientalia enempää.

Lue lisää hotellista täältä.

Historiallinen Nizwa markkinakujineen

Ajaessamme aavikolta takaisin kohti Muscatia päätimme pysähtyä matkan varrella historiallisessa Nizwan kaupungissa, joka sijaitsee pohjoisessa Hajarvuoriston eteläpuolella. Suosittelen ehdottomasti vierailemaan Nizwassa matkan aikana tai jopa viettämään siellä yön pidemällä reissulla. Me pyörähdimme ensimmäisenä Nizwan linnoituksessa mielenkiintoisella opastetulla kierroksella, maistelimme linnoituksen sisäpihalla valmistettavaa omanilaista leipää erilaisilla täytteillä ja lopuksi pyörähdimme souqin pienillä markkinakujilla ostamassa matkamuistoja. Täällä oli paljon rauhallisempaa shoppailla mitä Muscatin souqissa ja myynnissä enemmän keramiikkaa. Ostin itse kahvikupin muistoksi, tuliaiseksi joulukoristeen ja paljon suosikkitaateleitani (saudiarabialainen Sukkari).

Nizwan markkinakujat on todella kauniita ja täällä vasta tuntuukin kuin olisi matkannut ajassa taakse päin.

Nizwan linnoitus

Nizwan linnoitus

Nizwa, Oman
Nizwa souq
Nizwa Oman
Omanilaiset
ostokset Nizwa

Nizwan markkinakujat

Vietä yö vuoristossa ja nauti vaellusreiteistä

Hajarvuoristo jakautuu Omanin ja Arabiemiraattien välille ja ylös vajaan 2,5 kilometrin korkeuteen kulkee erinomaisessa kunnossa olevat valaistut ajotiet. Vuoristotiet muuttui kapeiksi haastaviksi hiekka/kiviteiksi vaatien enemmän ajokokemusta ja varovaisuutta vaan kun vierailimme The Suwgrassa pienessä vuoristokylässä (josta lisää alempana). Ylhäällä Hajarvuoristossa on useita eri majoitusvaihtoehtoja luksushotelleista leiriytymisvaihtoehtoihin. Matkan aikana suosittelen viettämään 1-2 yötä vuoristossa ja käydä tekemässä itselleen sopivia vaelluksia lähialueilla. Monet reitit vievät kivoihin virkistäviin vadeihin, eli vuorien solissa oleviin vesilampiin.

Kannattaa huomioida, että aamut ja illat vuoristossa on oikeasti viileitä ja tänne kannattaa pakata mukaan pitkähihainen tai kevyt takki.

Vaellusreitit voi olla yllättävän haastavia, ei niinkään välttämättä pituuden tai edes nousujen puolesta, mutta maasto saattaa olla ajoittain erittäin haastavaa. Meidän ensimmäisen päivän vaellus tehtiin paikkaan jossa ei juuri käy turisteja, joten en osaa sanoa valitettavasti edes paikan nimeä. Reitillä oli useita keinokastelusysteemejä, joiden päällä sai tasapainotella välillä korkeallakin ja osa kalliosta on hyvin liukasta eikä käsille aina löydy tarttumapintaa nousuissa. Puolet meidän porukasta kääntyi ensimmäisellä vaelluksella nopeasti jo takaisin päin ja itsekin mietin paluuta monta kertaa matkan aikana, mutta onneksi ylitin itseni ja pääsin pulahtamaan ihanan virkistävään wadiin uiskentelemaan – toki jatkuvasti takaraivossa miettin miten ihmeessä pääsen täältä vielä takaisin samaa reittiä.

Toisen päivän valleus oli huomattavasti helpompi vaikka hikihän siinäkin tuli. Vaelsimme vuoristossa Saiq, Al Aqr ja Al Ayn kylien läpi Ad Dakhiliyahin alueella. Matkan varrella ihastelimme oliivi- ja granaattiomenapuita sekä ruusutarhoja. Vaelluksen jälkeen ajoimme vielä syvemmälle vuoristoon yli 500 vuotta vanhaan Suwgran kylään kirjaimellisesti vuoren rinteessä. Ajomatka on haastava sillä kunnollinen ajotie loppuu kesken. Kylän alueella on kuitenkin parkkipaikat, josta lähtee portaikko ja maasto alas Suwgran kylään. Alas mentäessä mietin lähinnä sitä, että täältä pitää kavuta vielä myöhemmin ylös. Esteettömäksi paikkaa ei voi siis missään nimessä kutsua, mutta vierailu oli kaiken kipuamisen ja kapuamisen arvoista.

Omanissa näillä kyläteillä voi tulla vastaan vesipisteitä talojen nurkilla ja ne on tarkoitettu nimenomaan ohikulkeville matkailijoille paikallisten asukkaiden puolesta. Pisteiltä löytyy usein myös teetä ja taateleita mitä voi yleensä vapaasti nauttia niin saa energiaa jatkaa taas matkaa. Omanilainen vieraanvaraisuus on jotain mistä meillä olisi kaikilla paljon opittavaa.

Oman vuoristo
neliveto Oman
Oman vuoristovaellus
Hajarvuoristo Oman
vaellus Oman

Vasemman reunan vedenjakelusysteemi toimii Omanissa usein vaellusreittinä

Uniikki majoitus vuoristokylässä: The Suwgra

Kylässä asunut perhe on perustanut The Suwgra guest housen kylän vanhoista rakennuksista. Majoitus on toteutettu tyylikkäästi, mutta hyvin simppelisti ja historiaa kunnioittaen, eli mitään hulppeaa luksusta ei kannata odottaa, mutta unohtumatonta elämystä aivan ehdottomasti. Täällä majoitut todella kaukana aivan kaikesta luonnon rauhassa vuoriston lomassa – ennen tieyhteyksiä perheen lapset on joutuneet kulkemaan kouluun vain kerran kuukaudessa helikopterikuljetuksella. Suurin yllätys oli, että täältä sai aivan täydellistä cappuccinoa pieneltä luukulta ja tarjolla olisi ollut vaikka matchaa kookosmaidolla!

The Suwgran vuoristokylä

The Suwgra Oman
majoitus The Suwgra
Majoitus The Suwgrassa

Majoitus The Suwgrassa

The Suwgra majoitus

Luksusmajoitusta vuoristossa: Hotel Indigo Jabal Akhdar

Matkamme toinen hulppea majoitus oli vuoristossa 2,5 kilometrin korkeudessa uudessa Hotel Indigo Jabal Akhdarissa aivan vuoren rinteen reunalla. Astuessani huoneen parvekkeelle mietin, että tämä on vähintään toisiksi upein maisema mitä olen koskaan saanut ihastella hotellihuoneen parvekkeelta. Jylhät silmänkantamattomiin jatkuvat vuorimaisemat auringon laskiessa niiden taakse maalaten jyrkänteet palavan oransseiksi. Maisema muistutti Grand Canyonia.

Hotellissa aamiainen tarjotaan ala cartena ja vaikka siinä kesti huomattavasti pidempään kuin nopeassa buffet -aamiaisessa, jäi tämä mieleen vuoden ehdottomasti parhaana hotelliaamiaisena – etenkin kun sai nauttia edelleen niistä hulppeista vuorimaisemista ravintolan terassilla lämpimänä aamuna. Menusta löytyi lähi-idän herkkuja, avokadoleipiä, chia puddinggeja ja perus munakkaita. Välillä tarjoilija käveli ohi leivostarjottimen kanssa josta sai aina napata lisää herkkuja.

Aamu oli ihana aloittaa uinnilla ulkoaltaassa vaikka sää tuntuikin vielä hetken viileältä ennen kuin aurinko ehti nousta. Aamiaiseen mennessä alkoi olla jo tarpeeksi lämmin.

Ensimmäisenä iltana nautimme illallisen hotellin yläkerran ravintolassa missä taisimme kaikki todeta yhteisesti syöneemme elämämme parhaat katkarapusalaatit alkupalojen kanssa. Itselle jäi myös matkan parhaana herkkuna mieleen labneh hunajalla ja tuoreella oliivileivällä.

Hotellissa on myös valtava kylpyläosasto useine erilaisine hoitoineen, poreammeineen ja sisäuima-allas.

Toinen suositeltava hotelli vuoristoon on Alila Jabal Akhdar.

Hotel Indigo Jabal Akhdar Oman
Hotel Indigo Jabal Akhdar uima-allas
Hotel Indigo Jabal Akhdar
Hotel Indigo Jabal Akhdar huone
Hotel Indigo Jabal Akhdar huone 2

Dromedaareja ja unohtumaton aavikon auringonlasku

Ennen ajoa aavikolle pysähdytään automekaanikolla, joka poistaa renkaista ilmanpainetta jotta neliveto sopii paremmin aavikko-olosuhteisiin. Maisema ympärillä muuttui sen jälkeen nopeasti pöllyväksi oranssiksi hiekaksi joka puolella. Hetken ajettua auton oikealla puolella oli neljä vapaana kulkevaa dromedaaria joita pysähdyimme tien reunaan ihmettelemään. Dromedaarit kiirehtivät luoksemme herkkujen toivossa ja eivät tuntuneet pelänneet ollenkaan kummallisia turistivieraita.

Aavikolla parhaita kokemuksia on unohtumaton auringonlaskun ihastelu, majoitus glampingista campingiin, dromedaarit ja mahdollisesti vierailu beduiiniperheen luona. Siinä missä norsulla ratsastaminen ei ole koskaan vastuullista, voi kamelilla ratsastus olla sama kuin hevosella ratsastus. Kunhan kameleista pidetään hyvää huolta eikä ne ole koko päivää turistien riepoteltavana niin voi ratsastus olla ihan ok. Kiinnitä huomiota kamelin kuntoon, tempperamenttiin (vihainen kameli = kipeä kameli), hoitoon ja siihen, että sen kyydissä ei saa ratsastaa kaksi ihmistä ja ratsastus tapahtuu kamelin takapään puolella huovassa missä voi olla kiinni kahva, mutta ei muuta irrallista selkeää satulaa.

Vierailimme aavikolla beduiiniperheen luona, joiden kameleilla saimme kokeilla ratsastusta lyhyen matkaa. Pitää kyllä sanoa, että kamelin kyydissä pysyminen tuntui paljon hevosta haastavammalta, haha.

dromedaarit oman

Asianmukaiset ratsastusvartusteet kamelilla

Oman aavikko

Stars Gate Camp – huippulaadukasta glampingiä dyynien huipulla

Omanin aavikolla riittää useampi majoitusvaihtoehto eli niin sanottu leiri missä majoittua ja suosittelen ihan ehdottomasti viettämään matkasta 1-2 yötä aavikolla. Itse olisin viettänyt mielummin kaksi, koska pidän aavikkoa yksinkertaisesti maailman kauneimpana paikkana. Stars Gate Camp on sijainniltaan siitä uniikki, että se on nimenomaan dyynien päällä kun suurin osa muista leireistä on yleensä hieman alempana dyynien ympäröimänä. Stars Gate koostuu 15 yksittäin rakennetusta “teltasta”, jotka on yksittäisiä rakennuksia joista jokainen on yksi huone missä voi majoittua kaksi henkeä.

Päärakennuksessa tarjoillaan buffet -tyyliin kaikki ateriat ja päärakennuksen yhteydessä on myös aavikolle hieman epätyypillisesti ulkouima-allas.

Illalla saimme hotellilta pannun teetä ja taatelikeksejä joita nauttien katselimme dyynien päällä aavikon taakse laskevaa aurinkoa. Aamulla taas raahasin itseni huoneeni terassille kahvikupillisen kanssa ihastelemaan taas dyynien takaa nousevaa aurinkoa. Aavikollakin aamut ja illat ovat kylmiä, joten kietoiduin tiukasti peittooni ja mietin miten onnekas olen, että saan herätä juuri tässä. Jossain kaukaa nousi kuumailmapallo, jonka puhina olikin ainut ääni tähän aikaan aavikolla.

Tälle majoitukselle täydet kymmenen pistettä jos kaipaat laadukkaampaa majoitusta aavikolla Omanissa.

Lue lisää ja varaa täältä.

Stars Gate Oman
Stars Gate Camp Oman
Kameli Oman
Stars Gate camp terassi
Stars Gate Camp Oman
Stars Gate Camp
yö aavikolla Oman
Stars Gate Oman ruokailut

Hyvä tietää ennen matkaa Omaniin

  • Matkustusasiakirjat = tarvitset passin, joka on matkan jälkeen 6kk voimassa ja nykyään alle 14vrk matkalle ei tarvitse hakea viisumia (tästä saa ristiriitaista tietoa jopa lentokentällä ja esim Turkish Airlines check-in ei onnistunut online ilman viisumitietoja, mutta sitä ei silti tarvita vaan se myönnetään automaattisesti rajalla Omanissa ilmaiseksi)

  • Liikenne = tiet on nykyään ainakin Muscatin lähiympäristössä ja vuoristossakin erittäin hyväkuntoisia ja liikenne vaikuttaa melko rauhalliselta vaikka toki Suomea vauhdikkaammalta. Turvavälit ovat lähes olemattomia. Julkista liikennettä ei juurikaan ole, joten tarvitset matkalle vuokra-auton tai paikallisoppaan (oppaasta vinkki jutun alussa).

  • Paras aika vuodesta matkustaa Omaniin = Oman on kesäisin todella kuuma, joten paras aika matkailuun on lokakuusta huhtikuuhun (iltaisin ja aamuisin aavikko ja vuoristo on viileitä)

  • Kulttuuriset huomiot = pukeuduthan kunnioittavasti peittäen polvet ja olkapäät, moskeijoissa on käytettävä huivia pään ympärillä. Pariskuntien ei tule osoittaa hellyyttä julkisesti.

  • Turvallisuus = Turisteihin kohdistuva rikollisuus on erittäin vähäistä ja paikalliset useimmiten aidosti ystävällisiä. Poliittisesti maa on vakaa ja terrorismin uhka on minimaalinen. Suurissa kaupungeissa terveydenhuolto on laadukasta ja ruoka myös pääasiassa kaikkialla tarpeeksi hygieenistä.

  • Omanilainen ruoka = ruoka koostuu hyvin usein riisistä ja lihasta, eikä maa ole välttämättä kasvissyöjän unelmakohde vaikka kasvisruokaa sai kyllä joka paikasta pyytäessä. Jos syöt lihaa, suosittelen rohkeasti kokeilemaan myös kamelin lihaa!

Lisää tietoa Omaniin matkustamisesta voi lukea Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Edellinen
Edellinen

Ras Al Khaimah – nähtävyydet ja matkavinkit

Seuraava
Seuraava

Hyvinvointiloma Tšekissä