10 vinkkiä parempaan Instagram-kuvien muokkaamiseen ja puhelimella kuvaamiseen

Kuten olen aiemminkin maininnut, on puhelin tärkein työvälineeni – se on pieni assistentti taskussa, laadukas kamera ja toki myös se yhteydenpitoväline. Valokuvaamisen suhteen olen pitkään suostunut käyttämään ainoastaan järjestelmäkameraani. Instagram -kuvien muokkaaminen ja pienet vinkit puhelimella kuvaamiseen might change the game. Ajatus puhelimella otettujen kuvien käytöstä blogissa tuntui pitkään jotenkin kamalan epäammattimaiselta ajatukselta, mutta nykyään käytän niin puhelinta kuin järkkäriä ristiin mitä Instagram -kuviin tulee.

Olen Instagram -aikana kuvannut useammalla iPhonella ja Huawei Mate 10 Pro:lla. Tällä hetkellä kuvaan iPhone 12 Pro Max:illa jos kuvaan puhelimella.

Tänä vuonna olen myös osallistumillani pressimatkoilla huomannut, että yhä useampi bloggaaja käyttää puhelinta jopa ainoana kameranaan ja joillekin ajatus järjestelmäkameran raahaamisesta tuntuu jopa vanhanaikaiselta.

Olen pari viimeistä vuotta tehnyt paljon töitä Instagramin ja puhelinkuvaamisen parissa ja kouluttanut hotelliketjuja ottamaan parempia valokuvia nimenomaan puhelimella, joten eiköhän ole korkea aika jakaa nämä vinkit myös teidän kanssa.

*Postaus päivitetty kesällä 2021

Lue lisää Instagramista näistä postauksista:

Näin ansaitsen rahaa Instagramista

Näin saat lisää Instagram-seuraajia

parempia kuvia Instagramiin

kuvaaminen instagramiin

5 vinkkiä puhelimella valokuvaamiseen:

1. Huomioi valot ja varjot:

Suosi aina luonnonvaloa kun kuvaat älypuhelimella parhaan mahdollisen kuvalaadun takaamiseksi. Itse kuvaan aina ulkona kun mahdollista. Ulkona kannattaa kuitenkin huomioida, että liian suora auringonvalo voi tehdä ikäviä varjoja kuvaan.

Jos kuvaat ruokaa esimerkiksi ravintolassa, joudut todennäköisesti taistelemaan ikävän keinovalon kanssa. Varo että et tee itse kuvaan vielä ylimääräistä varjoa puhelimella ja käsilläsi. Voit myös hyödyntää seuralaisesi puhelimen taskulamppua tai kääntää keinovaloa mielummin poispäivän pöydästä – hämärämpi tasainen valo voi olla keinovaloa parempi, joten välillä siirrän pöydän yläpuolella olevaa valoa hieman sivuun.

Voit myös muuttaa puhelimen valotus- ja tarkennuspistettä painamalla sormella ruutua eri kohdista. Monesti ravintolassa hieman pimennän ruutua laadukkaampaan kuvaan.

2. Hyödynnä puhelimen kameran kaikki asetukset

Yhä useammassa älypuhelimen kamerassa on myös järjestelmäkamerasta tutut manuaaliasetukset. Älypuhelimella on itseasiassa kätevä opetella manuaalikuvauksen maailmaan hieman puhelimesta riippuen.

Kannattaa muistaa myös, että puhelimen kamerassakin on ajastin jota itse ainakin hyödynnän jos haluan olla kuvassa mukana mutta en ottaa selfietä. Huawei Mate 10:n voi ohjelmoida ottamaan valokuvan esimerkiksi hymystä tai sanomalla ‘cheese’, jolloin voit ottaa kuvan kauempaa myös ilman ajastinta. Näytin varmasti hurmaavalta kun kierin viime viikolla Tukholmassa hotellihuoneeni sängyssä huutamassa juustoa napatakseni kuvan blogiin.

Hyödynnä myös puhelimessa portrait mode ainakin kun kuvaat ihmisiä tai ruokaa!

instagram kuvaaminen vinkit

3. Puhdista puhelimen linssi aina ennen valokuvausta

Normaalissa kamerassa on lähes aina linssille oma suojus, mutta puhelimessa ei. Puhelin on vielä aina tahmaisissa tassuissamme koko päivän, joten voit olettaa että linssi on likainen oikeastaan aina.

Kannattaa siis ottaa tavaksi pyyhkäistä objektiivia vaikka paidan hihaan joka kerta kuvaa ottaessa – saatat nimittäin yllättyä kuvalaadun erosta! Jos jotain tästä postauksesta jää mieleesi, let it be this one!

4. Vältä salaman käyttöä hämärässä

Älypuhelin on harvoin ihanteellinen hämärässä, mutta esim. ruokakuvaa ottaessa illallisella voit pyytää seuralaistasi avaamaan oman puhelimen taskulampun ja osoittamaan kuvauskohdetta n. metrin tai kahden päästä.

Yleensä hämärässäkin tulee parempi kuva ilman salamaa. Saadaksesi laadukkaan kuvan kannattaa panostaa kameran vakaamiseen. Voitko käyttää tripodia tai asettaa puhelimen ajastimen kanssa vaikka pöydälle?

Huawei Mate 10 Pro:ni on erityisen valovoimainen hämäräkuvaukseen. Puhelimessa on selfiesalama hämärään, joka toimii erinomaisesti eikä luo ikävää liian keskittynyttä valotusta kuvaan.

Toki on myös tilanteita missä juuri salama brings the right kind of magic.

5. Anna Instagram -kuvan kertoa tarina

Mieti tarkasti myös kuvakulmaa ja sitä mitä kuvalla on tarkoitus kertoa. Aina ei tarvitse kuvata itsestäänselviä asioita tai kokonaisuutta, vaan mieti mitä sinun silmäsi näkevät. Ehkä varpaat meren rannalla, kätesi lentokoneen ikkunaa vasten tai hulmuavat hiuksesi tuulessa. Pyri välittämään kameran toiselle puolelle se tunne minkä itse koet.

PB150294.jpg

5 vinkkiä Instagram-kuvien muokkaamiseen:

1. Löydä oma värimaailmasi

Instagramissa yksittäisiä hienoja kuvia paremmin toimii koko kuvagallerian yhtenäisyys, joka on helppo luoda esimerkiksi filttereiden avulla.

Instagramin omat filtterit ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina, mutta käytän silti mielummin VSCO-sovelluksen filttereitä. Kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia, jotta löytää juuri sellaiset mitkä sopii omaan silmään. Itse käytän VSCO:sta filttereitä A4-A6 lähes aina. Muita hyviä sovelluksia on ainakin Snapseed ja Colorstory.

Jos kaipaat inspiraatiota oman värimaailman löytämiseen, hae Pinterestistä ‘VSCO Instagram themes’ – et tule pettymään!

2. Editoi rohkeasti valoa, kontrastia ja lämpötilaa

Voit editoida kuvaa suoraan puhelimella, mutta itse käytän tähän useimmiten Snapseed-sovellusta tai VSCO:ta. Lisään kuviin yleensä valoa ja kontrastia. Sisällä otetuissa kuvissa saatan laskea lämpötilaa ja värikylläisyyttä, kun taas ulkokuviin saatan lisätä lämpötilaa (etenkin nykyään kun pyrin luomaan lämpimämmän sävyistä Instagram feediä).

Muokatessa kuvaa lisään usein myös terävyyttä ja lasken highlightia. Spapseedissä voi myös brush-toiminnon avulla muokata tiettyjä kohtia kuvissa. Esim. ruokakuvasta usein poistan värikylläisyyttä, mutta lisään sitä itse ruokaan myöhemmin tuon brushin avulla.

instagram kuvien muokkaaminen

instagram kuvien filtterit

3. Lisää tunnetta muuttamalla kuvan värimaailmaa

Jos olet seurannut minua Instagramissa pidemmän aikaa, tiedät varmaan miten paljon otan kuvia lentokoneen ikkunasta. Lentokoneen siipi ja auringonnousu pilvien yläpuolella on suosikkimaisemani ja lentokoneessa on yleensä hyvää aikaa editoida kuvia ihan koko rahan edestä.

Käytän Colorstory-sovellusta, jolla voin muuttaa esimerkiksi taivasta hieman alkuperäistä pastellisävyisemmäksi tai lisätä erilaisia valopilkkuja maisemaan.

4. Poista kuvista ylimääräiset 'virheet'

Virheettömyys on monella tapaa aika last season ja itse liputan luonnollisuuden puolesta , mutta joskus kivan kuvan kuitenkin pilaa joku hölmö turisti Hawaii-paidassaan. Ylimääräisen turistin voi poistaa Touchretouch tai Facetune -sovelluksilla. Touchretouchella voi poistaa kuvista pieniä yksityiskohtia todella kätevästi. Facetune on tarkoitettu selfieiden muokkaamiseen. Lisäksi Facetunen hampaidenvalkaisuominaisuus on täydellinen esimerkiksi sisätiloissa otetun kuvan valkoisten pintojen keltaisuuden poistamiseen.

miten muokata instagram -kuvat

5. Viimeistele kuva vielä Instagramissa

Kuvaa kannattaa muokata Instagramissa. Instagramissa saatan vielä hienosäätää valotusta, kontrastia ja lisätä n. 20% jotain sovelluksen omaa filtteriä kuvaan. Käytän yleensä Juno-filtteriä, joka tuo värejä hieman paremmin esille ja lisää kirkkautta.

Tiesithän, että Instagram-sovellus ei automaattisesti näytä kaikki saatavilla olevia filttereitä? Sovelluksen asetuksista löytyy vielä paljon lisää filttereitä ja sieltä voit myös laittaa pois näytöltä ne filtterit mistä et pidä.

PB150240.jpg

PB150243.jpg

Instagram -kuvien muokkaaminen on edelleen tärkeää, vaikka käyttäjät kaipaavat jatkuvasti vielä autenttisempaa feediä. Itsekin muokkaan Instagram -kuvani nykyään entistä luonnollisemmin, mutta kuitenkin pitääkseni yhtenäisen tyylikkään feedin.

Minua voit seurata Instagramissa nimimerkillä: @veerabianca

Edellinen
Edellinen

Somekonsultti ja bloggaaja: tällainen on tavallinen työpäiväni

Seuraava
Seuraava

My day: Video shooting in Stockholm